peterhA kulcscsomó eldobós dologra talán csak annyit, hogy erősen eltúlzott hasonlat volt (ha jelszóval védve van a gépem bekapcsolásnál-illetve kijelentkezésnél, akkor azért alapszinten védve van ,nyilván nem a Pentagon gépéről van szó). Viszont úgy láttam, hogy a Skype telepítős tutorial videódban te is egy egy karakteres jelszót gépelsz be a telepítés hitelesítéséhez, kérdem,hogy az biztonságos?
Elolvasva az " addig nem te dirigálsz " linkelésed ( a Linux nem Windows) ,sok hasznos és érdekes infó van benne leírva ami bizonyos dolgokat érthetőbbé tesz számomra.
Ámde álljunk meg egy szóra: a Linuxnak nincs szüksége az olyan felhasználókra akik nem akarják fejleszteni a Linux rendszereket? Vagyis a Linuxnak olyan emberekre nincs szüksége, akik egy idézem : "felhasználóbarát" programot szeretnének és azért nyergeltek át Windows rendszerről, mert egy jobban működő-stabilabb rendszert szeretnének?
Tehát ha jól értem az írást, akkor a cikk írója szerint aki a Linuxra nyergel át az lehetőleg legyen egy programozó és járuljon hozzá a fejlesztésekhez :D , mert ugye valljuk be, hogy egy alap szintű Linuxos tudással nem sok mindent fogunk a rendszeren fejleszteni (pláne nem kezdőként).
Én úgy gondolom,hogy aki programozó vagy pedig egy kocka az tud fejleszteni, aki pedig egy átlag júzer az maximum tanácsokat tud adni, hogy miben lehetne szebbé, jobbá tenni a rendszert ( természetesen ez már a fejlesztő döntése, hogy ő milyen rendszert fejleszt).
A cikket végig olvasva azért,kicsit magas lóról van előadva a történet számomra (mondom ezt úgy, hogy egyik operációs rendszer pártján sem vagyok, tehát nem vagyok elfogult).
És igen, a cikkben írják azt, hogy a legtöbb Windowsos felhasználó azért vált mert egy kész-kezelhető , felhasználóbarát programot szeretne ahol vírusok sincsenek (mert ugye ez a dolog terjeng a Linux-al kapcsolatban a köztudatban), és valóban bevallom őszintén... (mert nem szégyen) én is ennek reményében váltottam,de nyilván nem fogom sajnálni az időt és az energiát , hogy megtanuljam az alapokat.
A biztonságra kitérve: vajon elmondhatjuk akármelyik operációs rendszerről (amit nem magunk írtunk és terveztünk-fejlesztettünk) , hogy biztonságos? ,hogy nem tartalmaz olyan beépülő folyamatokat-programokat amik a háttérben tudtunk nélkül futnak és esetleg információt szolgáltatnak egy harmadik fél felé?
Vajon mi a biztonság mi a biztonságos? vajon biztonságos az ha a gépünkre internetet csatlakoztatunk, vagy akár csak hálózati kapcsolatban van más gépekkel? A biztonság számomra egy ugyanolyan illúzió, mint a demokrácia hisz alap szinten megvédhetjük a gépünket, viszont egy jó hackernek gondolom az sem akadály.
Einstein-nek igaza volt amikor azt mondta , hogy minden relatív ... a sebesség, az idő, a tér stb. stb., és a "biztonság" is relatív dolog.