Rollerlovag Üdv mindenkinek!
Arról érdeklődnék hogy az ubuntu 24.04 (Linux Mint 22) telepíthető-e olyan gépre amin nincs uefi boot, csak a régi legacy?
Legfeljebb megint meg fogom kapni, hogy felülről, lenézően kommunikálok, de nem érzem, hogy átlendültél volna a holtponton. A fenti kérdés azt sugallja, hogy csak érdeklődsz, lehet-e egyáltalán Ubuntu 24.04-et (vagy az azon alapuló Linux Mint 22-őt) kizárólag Legacy bootot ismerő gépre telepíteni.
Többen is határozottan kijelentjük, hogy igen. Csakhogy neked van egy kellemetlen tapasztalatod, amikor UEFI-t is tudó gépre az UEFI kikapcsolásakor mégiscsak sikerült UEFI-módban feltelepíteni és ezért attól félsz, hogy a kizárólag hagyományos bootolásra képes gépen is így fogsz járni, szerinted az ilyen hiba az Ubuntu telepítőjében létezik, próbálod is bizonygatni, én úgy látom, hogy igazán azt szeretnéd, hogy ezt a tételt cáfoljuk meg, mert, ha ez megtörténne, akkor végre bátrabban neki mernél állni a telepítésnek a nélkülözhetetlen fontosságú családi gépen.
Az a baj, hogy ha valaki hisz valamiben, akkor annak a nemlétét nem tudjuk neki bebizonyítani, illetve annak létéről, ami valaki szerint nincs, nem fogod tudni meggyőzni kizárólag a hittel, ahhoz bizonyítékok kellenének.
Már a másik témádban is többen állítottuk neked határozottan, hogy sikeresen telepítettünk Ubuntut (Mintet) kizárólag Legacy bootot ismerő gépre, akár úgy is, hogy az egészet rábíztuk az automatizmusra, aztán az megcsinálta.
Ha mások tudnak biztos kézzel telepíteni Legacy módban egy adott telepítővel, akkor nem a telepítővel van a gond, hanem a te tudásod (ismereteid [tapasztalataid] és körülményeid összessége) marad el az övéktől, ráadásul a telepítőn nem is tudunk változtatni, a te felkészültségeden viszont igen, szóval ez volna a járhatóbb út.
Szerintem az ugyan lehetséges, hogy UEFI bootot is ismerő gépen az UEFI-t letiltsd, de ez valójában ne sikerüljön és a telepítés mégis végül UEFI-s legyen (bár ehhez véleményem szerint már a telepítő bootolásának is UEFI-módban kell sikerülnie), de azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy kizárólag Legacy bootot ismerő gépen UEFI-módban telepíts, hisz itt a képesség hiányzik.
Mindegy. Próbáljuk meg összehozni a dolgot!
Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a telepítésed? Először is Legacy módban kell bootolnod a telepítőről.
Az nagy kérdés számomra, hogy a ventoy-os eszközödről hogyan bootol be a live rendszer, mert ha GRUB-ot átugorja, akkor az nekünk most nem jó.
(Ha nekem csak Windowsom lenne és egy ventoy-os pendrive-ról bootolnék, amiről indítva a Mint live-ja úgy indul, hogy nem látom a GRUB-ot, amiből biztosan megítélhető, hogy a live Legacy vagy UEFI-módban bootolt-e, akkor, ha nem lehet kitallózni a lemezképet, akár live alól letölteném újra a lemezképet és az USB Image Writer-rel telepítőt írnék belőle egy másik pendrive-ra és arról bootolnék.)
Amikor a telepítőmédiáról bootolsz a GRUB menüben azonnal láthatod, hogy UEFI vagy Legacy módban sikerült-e bootolnod. Készítettem neked két képernyőképet a Linux Mint 22 (Cinnamon) telepítőjéről történő bootolásról:
Legacy:

UEFI:

Nézd csak! Szemmel láthatóan meg lehet őket különböztetni! Ha a másodikkal találkozol egy UEFI-képes gépen akkor a telepítő UEFI módban fog bebootolni még akkor is, ha elvileg az UEFI-t kikapcsoltad és a telepítés bizony UEFI-s lesz, a telepített rendszer csak akkor fog bebootolni, ha a gépen visszakapcsolod az UEFI-t. Ez simán elképzelhető, gépe válogatja.
Ami most neked kell, hogy az első képen látható menüvel találkozz, ott van rajta a jó nagy LM logó, ha tudod mit kell keress, mindjárt egyszerűbb a helyzet.
Sikerült Legacy módban bootolni, normál esetben azt írnám, hadd szóljon, mehet, célon vagyunk.
Itt azonban jön a félelmed, nehogy ne sikerüljön, mert akkor rendszer nélkül maradtok, muszáj egyből jónak lennie!
Egyrészt már írtam, arra figyelj, hogy a live alatt legyen internetkapcsolat, ha valami balul üt ki, a live alól újra bebootolva így tudsz majd segítséget kérni!
Másrészt, ha ennyire kényes a szituáció, akkor többen is javasoltuk neked, hogy első lépésben ne bántsd a most működő rendszert (Win 7)! Először mindenképp úgy telepítünk, hogy az új rendszer telepítésekor a mostani rendszert tartalmazó lemez biztonságban van, nincs csatlakoztatva a telepítésben résztvevő géphez.
- Kiszereled a gépben lévő lemezt, beszerelsz a helyére egy másikat (esetleg egy megfelelő méretű pendrive-ot csatlakoztatsz a géphez) és próbából arra telepítesz. Ha nem sikerül a telepítés, akkor visszaszereled azt a lemezt, ami a gépben volt.
- Egy másik gépen egy másik lemezre (ez lehet akár még egy megfelelő méretű pendrive is!) telepíted Legacy módban az új rendszert, aztán ezt a lemezt áthozod erre a gépre és bebootolsz róla. Ha ez sikerül, akkor már van egy rendszered, amit tutira tudsz használni ezen a gépen. Nekiállhatsz telepíteni a belső lemezre vagy akár ezt a rendszert át is másolhatod a belső lemezre.
(Olvasd vissza nyugodtan, hozzám a héten érkezett egy gép előtelepített Windowszal és tulajdonképp ezen módszer szerint jártam el. Először is csatlakoztattam a géphez egy másik gépen telepített rendszert tartalmazó külső lemezt és megpróbáltam bebootolni róla. Ez sikerült. Ekkor csatlakoztattam a géphez még egy külső lemezt és ennek a működő rendszernek a segítségével a gépben lévő belső lemez teljes tartalmát elmentettem egy képfájlba. Ha bármi balul ütött volna ki a telepítésnél, akkor egyrészt biztos tudtam volna bootolni az 1. számú külső lemezen lévő rendszert, másrészt a mentésből bármikor vissza tudtam volna másolni a belső lemez kiinduláskori állapotát, ha valamiért vissza kell küldenem garanciában a gépet. Csak ezt követően töröltem a belső lemez tartalmát és fogtam neki a telepítésnek.)
És akkor felmerült itt még egy kérdés. A Win 7 már egy nagyon régi rendszer. A környezet gyorsan változik. Ha nincs a gépedben 8 GB RAM, akkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy kínszenvedés lesz használni az új rendszert, mert a hardver már elavult, képtelen a mai környezetben megfelelően teljesíteni. Ehhez valamennyire lehet szoftveresen alkalmazkodni (könnyebb környezet, odafigyelni, hogy legyen megfelelő méretű swap), de ha mondjuk egy HDD+gyenge proci+kevés RAM kombinációval van dolgunk, akkor igazából csak egy a kornak megfelelő gép beszerzésével orvosolható a probléma.
Én mondjuk egy Win 7-tel működő gépre még ha Mintet is tennék, az biztosan nem a Cinnamon felületű változat lenne, hanem az Xfce, de nagy valószínűséggel nem is igazán gondolkodnék Mintben, Debian 12-t próbálnék LXDE-vel, de ki vagyok én, hogy beleszóljak, te pedig erre a részre még nem tértél ki, nem tudjuk, mi a terved azon belül, hogy Mint 22.
Sok sikert!