Fejleszteni szerettem volna az itthoni dev szerver környezetem, így beszereztem egy ilyen kütyüt 🙂 Gondoltam megosztom az első tapasztalataim.
Az Odroid név sokak számára ismerős lehet már, hiszen a Raspberry Pi-hoz hasonló SBC (Single Board Computer), azonban jelentős különbségekkel rendelkezik, amelyek különösen alkalmassá teszik kicsit komolyabb feladatok ellátására is. Volt már pár SBC-vel gyakorlati tapasztalatom, de valamiben mindig kompromisszumot kellett kötni.
A H4-es szériából 3 féle modell érhető el. A sima H4 nem tartalmaz fizikai SATA csatlakozókat, és csak 1db 2.5Gbps csatlakozó van rajta. Minden egyéb paramétere megegyezik a H4+ típussal. Illetve létezik még egy H4 ultra, melyben erősebb a proci: Core™ i3 Processor N305, többi paramétere megegyezik a H4+ adataival.
Mi is pontosan az Odroid H4+?
Az Odroid H4+ egy kompakt, x86 alapú, mini PC, amely Intel N97 processzorral érkezik, és támogatja akár a 48GB DDR5-ös RAM-ot is. A fő előnye a hagyományos Raspberry Pi-hez vagy korábbi Odroidokhoz képest, hogy ez az eszköz már x86 architektúrán fut, így nagyobb kompatibilitást, és teljesítményt nyújt.
H4+ specifikáció röviden:
CPU: Intel® Processor N97 (négy magos, burst 3.6 GHz)
RAM: akár 48GB DDR5
Tároló:
1x M.2 NVMe SSD foglalat, 1x eMMc foglalat
4db natív SATA 3 port (pl. 3.5" HDD, 2.5" SSD)
Hálózat: 2db 2.5Gbps Ethernet csatlakozó
USB csatlakozók: 2db USB 3.0 és 2db USB 2.0
Videókimenet: 1db HDMI, 2db DisplayPort
Tápegység: 15V/4A DC vagy 19V/7A (3.5" HDD esetén ajánlott a nagyobb teljesítményű)

Mire ajánlott?
Elsősorban a nagyobb teljesítmény, a több natív SATA csatlakozó, 3.5" HDD támogatás, és továbbra is az alacsony fogyasztás volt a váltás oka (Odroid M1-ről).
Elég sok szolgáltatás fut rajta, és már a legelső benyomások alapján is egyértelmű volt, hogy ez már teljesen más kategória. Sokkal gyorsabb az elődjéhez képest.
Nálam a production webszerverek egyik backupja, verziókezelő (gitbucket) kiszolgáló, de fut rajta nextcloud, vpn szerver, zabbix monitoring, apache webszerver kb 10 weboldallal, és pár docker konténer.
Ubuntu szerver futtatása:
Az Ubuntu Server 22.04 LTS verzió tökéletesen fut ezen az eszközön is. A telepítés egyszerű, gyakorlatilag ugyanúgy történik, mint bármelyik PC-n. A hivatalos Ubuntu telepítő ISO-t érdemes letölteni, majd pendrive-ra írva egyszerűen telepíthető a csatlakoztatott tárolók bármelyikére.
Jó választás lehet, ha egy kompakt, erős, de mégis energiahatékony otthoni szerverre lenne szükséged, és szeretnéd kihasználni a testreszabhatóság lehetőségeit is.
Pár mérés:
KINGSTON SNV2S1000G:
sudo hdparm -Tt /dev/nvme0n1
/dev/nvme0n1:
Timing cached reads: 17904 MB in 2.00 seconds = 8969.94 MB/sec
Timing buffered disk reads: 7134 MB in 3.00 seconds = 2390.65 MB/sec
Disk model: WDC WD40EFPX-68C:
sudo hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 17802 MB in 2.00 seconds = 8918.23 MB/sec
Timing buffered disk reads: 604 MB in 3.01 seconds = 200.64 MB/sec
Speedtest:
speedtest
Retrieving speedtest.net configuration...
Testing from Digi TV (x.x.x.x)...
Retrieving speedtest.net server list...
Selecting best server based on ping...
Hosted by Giganet Internet Kft (Nyiregyhaza) [201.48 km]: 11.179 ms
Testing download speed................................................................................
Download: 861.06 Mbit/s
Testing upload speed......................................................................................................
Upload: 202.70 Mbit/s

A valós teljesítmény felvételre vagyok még kiváncsi, hamarosan azt is lemérem.
Részletesebb adatok a gyártó oldalán:
https://www.hardkernel.com/shop/odroid-h4/