pommTudjátok én mindig jókat nevetek az ehhez hasonló topicokon több dolog miatt is.
1. A kedves hozzászólók mintha elfelejtenék, hogy lecserélni az otthoni gépen a Windowst-Linuxra az nem ugyanaz, mint az államháztartás teljes területén. És tévedések elkerülése végett, itt nekem nem az a vicces, hogy ez lehetetlen, mert nem az, hanem hogy mindenki úgy gondolja, hogy ha otthon én fel tudtam tenni és nekem megfelel, akkor máshol is egyszerű feltenni és másnak is meg kell feleljen. Csakhogy ez olyan, mintha azt javasolná valaki, hogy mivel neki az ágyvégből készült falipolc tökéletes ezért mondjuk a szállodaláncoknak is így kellene ezt megoldania, hiszen ott is van leselejtezett bútor elég. Ezzel most kifejezetten az arányokat akartam érzékeltetni, mielőtt bárki másra gondolna.
2. A hozzászólók legtöbbjének a linux kiemelt cél és nem egy sokadrangú eszköz. Pedig csak egy sokadrangú eszköz. Ha valaki nem hiszi, gondolja meg, hogy egy munkakör betöltéséhez az elvárt szakmai ismeretek, x év munkatapasztalat, vagy az elvárható bérszínvonal előtt vagy után van a linux fontosságban. Mert nekem nagyon utánuk. A költsége is egy emberre vetítve elhanyagolható. Aki nem hiszi az mondjuk számolja ki, hogy mennyibe kerül egy átlagosnak mondható munkavállaló bér jellegű ráfordítása mondjuk 3 évre. Segítek legyen mondjuk 7 millió Ft. Ennek alig több mint 1 %-a lehet az Ms Windows+Office költsége. De valószínűbb hogy még 1 % sincs. Jelentéktelen.
3. Baromság hogy ingyenes lesz. Rövid távon pedig biztosan drágább lesz.
Ennyit meg az ingyenes OpenOffice-ról:
https://shop.oracle.com/pls/ostore/product?p1=oracleoffice&sc=ocom_openoffice
Magánvélemények
Értelmetlen minden ilyen topic amíg nincs reális esély a bevezetésre.
Nem hiszem, hogy van reális esélye, amíg az oktatásban, a boltokba vagy úgy általában ilyen kicsi a részesedése.
Egyszer olvastam egy linuxos fórumon, hogy ha egy szoftvernek van ingyenes alternatívája, akkor az a szoftver is előbb utóbb ingyenes lesz, vagy kihal. Szerintem viszont ha egy szoftver elég jó és elterjedt, akkor a fejlesztési költségek fedezésére előbb utóbb a fejlesztőknek valamilyen tartós és folyamatos bevételre van szükségük, különben a projekt életképtelen lesz. A szomorú tény pedig az, hogy bevételt a legegyszerűbben úgy lehet elérni, és ezzel most nagy meglepetést fogok okozni, hogy a szoftver pénzért árulják. Az hogy ez sokszor mégsem így van, az a szoftverek azon tulajdonságában keresendő, hogy úgy lehet másolatot készíteni róluk, hogy az eredeti változatlan formában megmarad, és ugyanúgy használható, a másolás költségei pedig elhanyagolhatóak. Az otthoni felhasználó pedig kemény dió, sok cég (akár linuxos is pl: RedHat) meg sem próbálkozik onnan bevételt elérni. Hanem egyéb módon próbálják a felhasználókat felhasználni pl: Google, és valakiknek még ez sem tetszik. Azaz nem elég, hogy ingyenes, de mi az hogy gyűjti a szokásaimat, meg reklámokat kell elviselnem?
És még egy. Az állam egy gazdasági tényező, ugyanúgy mint a vállalkozások, vagyis nem ugyanúgy mert másképp. De ez most lényegtelen. A két gazdasági szereplő elég bonyolult kapcsolatban van egymással. Kölcsönös függés van, és ez nem feltétlenül baj. Azaz ez a mondat: "Az nem maradhat alternatíva, hogy állami rendszerek magáncégtől függnek." -ez baromság ez így volt eddig is és ezután így is lesz. Az állam sokkal inkább fogyasztó semmint gyártó, mindenképpen cégektől vásárolva fogja a szükségleteit nagyrészt fedezni, hacsak valaki nem sírja vissza az államosítást és a tervgazdaságot. Az államot nem lehet elválasztani a többi gazdasági szereplőtől. Ezt amúgyis csak úgy lehetne elkerülni, hogy az állam maga foglalkozna disztribúció készítéssel. Ez viszont én nem támogatnám, mert ez nem közfeladat. Az egészségügy, az oktatás, a honvédelem igen, de a linux nem.