Üdv mindenkinek!
Érdeklődéssel olvastam el minden hozzászólást ezen a fórumon, ugyanis kb 3 hónapja kerülget engem is ez a gondolat „Miért a pénzes Win? Miért nem az ingyenes Linux?”
Az előéletemről csak annyit, hogy az általánosban rászoktattak a winre (azt hiszem 9.5 volt az első). Később, mivel nem volt elég cash loptuk, törtük a Wint, ami mindig idegesítő módon hamar beadta a kulcsot. Középiskola>Win. Ekkor tanultam meg kezelni az Autocad-et, ami miatt a mai napig vissza-vissza kell térnem a win–hez(pedig most már a Linux-os alternatívát is ismerem). Ekkor viszont már érdeklődtem a Linux iránt is, de valahogy még nem ment a dolog. Munkahely>Win. Nem is olyan rég olvastam „A finn igazságügy minisztérium munkásságát az átállásról”. És itt kezdődött minden, ami a gondolatot illeti.
Adott egy kb 30 gépből álló munkahelyi rendszer, ami szerveren további nagy kiszolgálókhoz csatlakozik. A gépek amelyeket használunk talán 2002 körül - vagy korábban - ébredtek tudatukra, amikor még csak szövegszerkesztőt használtak rajtuk a munkatársaim. Most 2010-ben ugyanezeken a gépeken dolgozunk úgy, hogy megannyi program és más kiszolgálókról történő lekérdezések terhelik a full-ra felcsutkázott (400MHz vagy 900 MHz cpu, 256Mb ram 20 Gb HDD) gépeket és ezt komoly sávszélességen (azt hiszem 64kb/s). Szerencsétlen informatikusunk már pszichiáterhez jár, mert csak akkor állunk vele szóba, ha baj van a gépekkel. Pedig ez naponta többször is megtörténik. Ki érti ezt?
Persze a gépek fejlesztésére nincs pénz, de a munkának haladnia kell. Eljutottam oda, hogy saját kis notebook-omat kell nap mint nap magammal vinni, hogy dolgozni tudjak (és nem a Cad-et akarom használni a munkahelyen), mert a munkának haladnia kell.
Namost. Javítsatok ki ha tévedek, de a felvázolt config egy irodai felhasználásra optimalizált linux-ot simán elbír?!(semmi zene, film stb., csakis irodai meló)
Ha ez így van nem kellene még legalább 1, akár 2 évig gépeket cserélni. Költség 0 Ft.
Az informatikusok, kíváncsi, agilis, „mindent meg tudok oldani” emberek. Tanulás ezáltal szinte egyéni. Költség 0 Ft.
Saját tapasztalatom és fentebb is olvastam hasonlót, hogy a dolgozót be lehet csapni: ha a linux hasonlít kicsit a Winre (kinézetben) kezelni fogja, legfeljebb kicsit idegenkedik tőle, de úgy is csak szöveget szerkeszt. Költség 0 Ft.
Ha mégis oktatást kellene beütemezni, azt munkaidőben szívesebben csinálják a dolgozók, mit szabad időben, hiszen addig mással sem nagyon kell foglalkozni. Költség 0 Ft.
Szerintetek a RENDŐRSÉG mennyit tudna spórolni a kiadásain, ha váltana?
Mert nem csak 30 gépet üzemeltet 1 informatikussal.
Bár én baleset-helyszínelő vagyok és nem rég álltam át szinte teljesen Ubira, de a kis notebook-ommal ugyanazt a „munkát” - ami egy baleseti anyag elkészítése volt - 2 órával hamarabb be tudtam fejezni, mint a régi vasakon (kb 12 óra volt)!
Beszéltem erről az informatikusunkkal, aki bár első szóra csúnyán nézett, de mégis a kíváncsiság szikráját véltem felfedezni a tekintetében.
Mindezt hosszan és legjobb tudásom szerint ecseteltem az egyik gazdasági osztályon dolgozó emberkének is.
Beszélgetésünk végén azt tudtam leszűrni, hogy nem a rendszer működtetése és a költségtakarékosság vagy a „felhasználóbarát rendszer” a legfontosabb, hanem, hogy ki mennyit kap azért, hogy Win legyen a Win, nem pedig a munkások előtt mondjuk Win-nek álcázott ingyenes Linux.
Azt hiszem, hogy 1 ponttal gazdagítottam a korrupciós oldalt.
Elnézést hogy ilyen hosszúra sikerült!