szalaimreNekem az a gyanúm, hogy ez nem szoftveres gond.
Ha nem erről a merevlemezről fut a rendszer, hanem csak egy pendrive-ról és a RAM-ból, akkor ezek szerint kedvezőbb felhasználói élményt tapasztalsz.
A kerregés remélhetőleg csak akusztikailag zavaró, a témákat olvasgatva nekem úgy tűnik, hogy gond inkább abból szokott lenni, ha a felhasználó kattogást hall a HDD irányából és valahol fentebb írtad is, hogy a merevlemezről a S.M.A.R.T. kedvező visszajelzést adott.
Az én elméletem inkább az, hogy megeshet, hogy a merevlemez mégis beteg, vagy egyszerűen csak a merevlemezen túl sok helyre kell mászkálnia a fejnek.
Vannak információk a rendszerpartíción, ha van külön home-od, akkor ott is, aztán még van egy swap is.
Én ezt csökkenteném.
A merevlemezen csak az adatfájlok legyenek.
A rendszerpartíció, a home könyvtár vagy partíció és a swap fájl is egy másik lemezen, praktikusan egy SSD-n.
(Persze a home alatt lévő adatfájlokat szintén ki lehet symlinkelni a merevlemezre.)
Négy éves a gép. Mi lenne, ha beadnád egy szervizbe, hogy nézzék át, ha nincs gond, takarítsák ki, pasztázzák újra és dobjanak bele egy SSD-t?
Ha pendrive-ról számodra elfogadhatóan fut a rendszer, akkor SSD-ről is legalább úgy futna.
Persze én nem vagyok szakértő, csak egy tag, aki szeret itt lógni, úgyhogy kérd ki a hozzáértőbbek véleményét is!