"bár ők nem törnek világrekordra:)"
És az Operásoknak pont ezért nem kellene nyavajogniuk, hogy kevesen használják az Operát. Mindenhol ezt hallom, hogy "nagyon jó böngésző, de akkor miért nem mindenki ezt használja?". Szerintem kevés aktivitás van mögötte, pedig nem rossz böngésző, sokmindent először ők hoztak be (pl. a tabokat is).
A Firefox-nál ez részben annak is köszönhető, hogy nyílt forrású (bár nem teljesen szabad szoftver, ha szigorúan vesszük ugye a levédett logó miatt, ugye ebből volt a Debian-Mozilla balhé), és a kiegészítőknek. A készítők azt mondták, hogy adunk nektek egy jó alapot, ha kell valami, akkor az ügyes emberek majd megcsinálják, és eldől, hogy van rá igény rá. Ellentétben az Opera mindent kézben tart, és szerintem olyan dolgokat is belerak a böngészőbe, amire alapban kevés embernek van szüksége (pl. e-mail és bittorrent kliens, rss olvasó - ezek mind félmegoldások, semelyik nem éri útól egy különálló program minőségét). Visszatérve az eredeti mondandómra, szerintem a közösség a nagy különbség, annak ellenére, hogy a Mozillának van szépen bevétele (tavalyelőtt csak 65 millió dollár a Google-vel kötött keresős szerződésből). Az első naptól kezdve lelkes tábor volt körülötte, és annak ellenére maradtak mellette, hogy a 2-es verzió sokaknak nem túlzottan tetszett.
Az Opera egy remek böngésző, de ha nem nyitják meg a forrást, akkor nekik marad a mobil és a Wii piac. És csak idő kérdése míg a Mozilla ki nem adja a mobil Firefox-ot, és ott is kampec lesz az Operának.
Még mielőtt valaki nekem ugrana, ez csak az én megfigyelésem és én is sokat használtam az Operát még Windows alatt (azt hiszem kb. 2 évig, majd utána jött a Firefox), még akkor amikor még hirdetés volt benne (micsoda nagy szám volt, hogy eltörölték!).