Lehet kicsit vad a kérdésem, bár pusztán 4. napja használok Ubuntu 20.04-et a laptopomon, de annyira tetszik, hogy az asztali gépemre is rá szeretném tenni. Abban nem kételkedem, hogy az Ubuntu fog-e rajta futni, avagy sem, viszont nem tudom, hogy ezek közül melyik hardverekhez van szükség külön driver telepítésére.
GPU: AMD Radeon RX 5700 XT
CPU: AMD Ryzen 5 5600X
Alaplap: MSI MAG B550 Tomahawk
RAM: 16 gb DDR4
Korábban olvastam egy választ valamelyik itteni topicban, ahol valaki megkérdezte, hogy hogyan telepítheti a drivereket a gépéhez és valaki azt válaszolta, hogy "miért, amiket az Ubuntu feltett, azok nem jól?". Most egy kicsit össze vagyok zavarodva, ugyanis alap dolog, hogy Windows 10 telepítés után a gyári honlapról azonnal húzom lefelé a gyári drivereket. Ubuntunál ez nem így van? A rendszer magától megtalál mindent és automaticke feldobja? Az AMD honlapján már szétnéztem, ott Ubuntuhoz látom a drivereket külön felrakva. Szóval most nem értem.
Az asztali gépen alapvetően játszani szoktam, azonban a www.protondb.com-on úgy látom, hogy azokkal a játékokkal, amikkel általában játszani szoktam, a különböző GNU/Linux disztribúciók jól elboldogulnak, összességében kevesebb az olyan játék, amit egyáltalán nem lehet futtatni, csak Windowson.
Szóval egyenlőre úgy érzem, hogy bátran kukáznám a Windowst, ha ez a driver téma valahogy tisztább lenne számomra.