klt DELLaci Lehet, hogy nem része az alaptelepítésnek, akkor telepíteni kell: sudo apt install gparted A Live-on szerintem rajta kéne legyen, nem próbáltad?
lala2 DELLaci Akkor szerintem az lehet, hogy Xubuntunal sincs minden tarolo hozzaadva a tarolo listahoz. (Elozoleg ezt mar pedzegettuk hogy grafikus feluleten hol-es hogy kell.) Szerk.: partner tarolo ?
DELLaci Most akkor undítottam először az apt update-t, azt meglátjuk. Lehet, hogy a minimal installban nincs a csomag. De... az install elején sem jött be... 🤔
lala2 DELLaci sudo apt update sudo apt upgrade Ez a paros mar megvolt? (A teljes rendszert naprakesz allapotra frissiti.)
DELLaci tenkes Hát igen: Firewire, HDMI, másik monitor kimenet, simkártyás net, média távirányító (még le sem merült!), kártyaolvasó, két audio jack kimenet, stb.
DELLaci klt Javaslom, hogy a rendszert magát egy 32..48GB-os partícióra tedd, és a /home részére pedig a maradék tárhelyet add oda, így egy esetleges formázásos újratelepítés a mentett felhasználói adatokat nem fogja legyilkolászni. Most akkor ezt hogyan particionáljam?
tenkes DELLaci Eszerint meg lehet csinálni. A videó régi, de a folyamat jól látható, csak alkalmazni kell (pl. Swap partíció helyett, swap file is lehet) https://youtu.be/19zdprIML7Q?t=309
DELLaci Srácok: Most nem enged semmit változtatni a partición, mert használja (le vannak zárva, ott a kulcslyuk). Restartolnom kellene és még mielőtt felfut a rendszer be lehet ebbe a GPartedba lépni?
klt DELLaci Előbb le kell választani, ha csatolva van. Ha arról fut a rendszer, akkor ez nem megy, tehát Live-ról kell indulni, ott beröffenteni a Gpartedet, és máris azt csinálsz vele, amit akarsz.
tenkes DELLaci Telepítővel indítod a gépet, LIVE módban, frissíted, Gparted, vagy egyszerűen ténylegesen újratelepíted (gondolom nincs még belakva), a telepítés helyének kiválasztásakor "valami más" menüt választod és megcsinálod a kívánt kiosztást.
DELLaci Nekem EFI partícióval kell kezdenem. Végigcsináltam mint a srác a videóban, de a végén kiírta, hogy kellene EFI. Mennyit hagyjak rá?
klt DELLaci EFI partíció nálam 100MB. Csinálsz egy 100MB-os partíciót, FAT32-re formázod, és telepítéskor megmutatod, hogy a csatolási pontja /boot/efi aztán, ha jól emlékszem ennyi...
DELLaci klt E klt Csinálsz egy 100MB-os partíciót, FAT32-re formázod, és telepítéskor megmutatod, hogy a csatolási pontja /boot/efi aztán, ha jól emlékszem ennyi... Ez volt a helyes út! Köszönöm!