OFF
Egyszer már @klt is derekasan próbálta nekem megmutatni a sed rejtelmeit és akkor azt hittem valamennyire értem is, de most az elmentett dokumentumomat megnyitva be kellett lássam, hogy már azt is elfelejtettem, amit akkor még tudni véltem.
Azt hiszem, amit linkeltél, az balacy honlapja. Nagyon jó kis oktatóanyag, köszönöm szépen!
Szeretném ám magamnak nagyon ezt a tudást, mert az a meglátásom, hogy a szkriptszerű, csak másolós tanácsok igazán jól tudnak működni.
Addig meg is vagyok az ilyenekkel, hogy nyiss egy terminált,
cd ..
(biztosak lehetünk benne, hol áll a terminállal a kérdező)
wget
(Töltsd le, elkerültük azt, hogy megtalálja-e a linket, hová menti le...)
A „letöltött csomag telepítése” vagy „kicsomagolás majd állomány másolása vagy egyéb telepítési utasítás követése” típusú esetek így indítva jól tudnak működni.
A másik gyakori eset, hogy valamilyen konfigurációs fájlt kell szerkeszteni, ráadásul az sem ritka, hogy a root felségterületén. A grafikus felületen futó szövegszerkesztőket Ubuntun nem könnyű rendszergazdai joggal futtatni, ráadásul, szinte minden felülethez más tartozik és amíg ott vitézkedik, nem is látom mit zongorázik a fórumtársam.
A svájci bicska a Nano, az felülettől függetlenül ott van minden rendszeren és könnyű rendszergazdai joggal indítani, de itt sem látom, mit csinál vele a kérdező, és nem is könnyű a változást menteni, az alkalmazást bezárni, billentyűket kell hozzá használni, aki a grafikus felülethez van szokva, annak ez nehéz.
Utána még egy cat
-ot is szinte muszáj lekérni, hogy lássuk, mi sikerült a tervből.
Ez a folyamat:
sudo nano /ahol-van/ize-bize
Keresd meg ezt meg azt a sort, így néz ki:
#Példa
Szerkeszd így meg így, így kell kinéznie a végén:
Példa
Most mentsd el a fájlt (Ctrl+O, enter); majd lépj ki a Nanoból (Ctrl+X).
Muti mi lett:
cat /ahol-van/ize-bize
Ezt lecserélni arra, hogy:
„Add ki a sudo sed -i 'ide jön a tudomány' /ahol-van/ize-bize
parancsot, majd a cat /ahol-van/ize-bize
parancsra kapott választ másold nekünk vissza ide egy hozzászólásba!”, láthatóan sokkal elegánsabb, rövidebb és a fórumtársaknak számára is könnyebben követhető, használható formulát eredményezne.
Szóval a kapott linken lévő példákat gyakorolni fogom, a hozzászólásaimon látszani fog, ha esetleg sikerül megértenem, belejönnöm.