Nem sikerült reprodukálnom a jelzett hibát.
VirtualBoxban készítettem egy új virtuális gépet, EFI-sre állítottam.
Először Linux Mint live rendszert bootoltam és a 21 GB-os lemezt előkészítettem a GParted alól:
GPT partíciós tábla; 1 MB-os formázatlan partíció bios_grub zászlóval; 512 MB-os FAT32 és a maradék hely egy Ext4 partíciójé.
Utána bootoltam a Debian 12.10 Xfce lemezképről és indítottam a grafikus telepítőt, kézzel particionáltam, ami gyakorlatilag annyit tesz mindössze, hogy az 512 MB-os partíció /boot/efi; az Ext4 partíció pedig / csatolási pontot kapott, aztán hagytam az automatizmust dolgozni.
A telepítés utáni első újraindítás után telepítettem az összes elérhető frissítést majd leállítottam a virtuális gépet és bootoltam ismét a Mint telepítőt.
Adtam egy külső lemezt a virtuális gépnek és dd-vel rámásoltam a virtuális gép lemezének tartalmát.
Kihúztam a külső lemezt és csatlakoztattam egy másik számítógéphez. Az azon lévő rEFInd minden beavatkozás nélkül azonnal megtalálta a külső lemezt, be is tudtam bootolni, olyannyira, hogy ezt a hozzászólást ezen rendszer alól írtam.
Szerk:
Ez is ugyanaz a rendszer, de egy másik gépen bootoltam róla sikerrel, itt is zokszó nélkül megtalálta a rEFInd, nem kellett a jobbra nyíl néhányszori és az enter egyszeri lenyomásán kívül semmit csinálnom.
Mindkét hardver bizonyosan jelentősen eltér a virtuális gép „alkatrészeitől”. A másolat bitre az eredeti, szerintem tekinthetjük úgy, mintha az eredeti lemezt bootoltam volna két eléggé az eredetitől eltérő környezetben.
Gondolkodom, hogy vegyek-e egy Chromebookot...
Meggondoltam, eszem ágában nincs! :-)