docs Itt több dolgot tisztába kellene tenni.
Talán kezdjük ott, hogy én akadtam meg a dupla DEFAULT-on , meg a szóközön.
Amiket azon a helyen állítgatni tudsz, azok konfigurációs dolgok, és egyszer, a rendszer indulásakor van hatásuk.
Bizonyos paraméterekkel indítva a kernelt, bizonyos helyzetekben bizonyos viselkedési módjai hangolhatók, ezzel bizonyos sánta hardvereken is működőképessé tehető (vagy még jobban elrontható) a rendszer. Esetedben a hardvernek van valami furcsasága, hogy alvás (és ébredés) után az integrált videókártya nem pont úgy működik, mint előtte, és ez speciel azon a kernel verzión okoz fennakadást, amit éppen használni szeretnél.
A GRUB feladata annyi, hogy elindítsa a rendszert, betölti a kernelt, és elindítja azt a konfigjában beírt paraméterekkel.
Már ebből is láthatod, hogy a kérdésed értelmetlen, mert
- Nem a GRUB tölti be a VGA drivert
- Ébredéskor szóhoz sem jut a GRUB, mivel egy már elindított, betöltött rendszer van a memóriában, ami altatva lett.
A dupla DEFAULT az csak "fault", mert ahogy kitűnt, csak az utolsó jut érvényre.
A szóköz, amin még fennakadtam, szerintem szintaktikai hiba, ami viszont annak a beállítását teszi lehetlenné, amit alapból szerettél volna.
Hogy értsed:
i915.disable_msi=1
ez egyetlen paraméter.
i915. disable_msi=1
ez viszont kettő.
A kernel induláskor sorra veszi a megadott paramétereket, azokat egyenként próbálja értelmezni. Ami értelmetlen, azzal nem tud mit kezdeni. Az egyetlen értelmes beállítás helyett nálad lett kettő értelmetlen.
De neked működött (valami), így nem vitatkoztam.
docs De akkor hogyan ??? !!!
Arra nincsen szabály (tudtommal), hogy maximum hány paramétert lehet megadni a kernelnek az indulásakor.
Tehát, amit te a te hardvereden a kernelnek megírandó megfelelő viselkedésmódosító indítványnak gondolsz, egyszerűen írd hozzá a már ott lévőhöz, amit a disztró készítői úgy általában jónak gondoltak már előtted.
Tehát az eredeti DFAULT-ot folytatod, hogy a selinux=1 után beírod a saját paramétereidet:
....selinux=1 i915.disable_msi=1"
Nincs kedvem végigpötyögni a képként küldött szöveget. De figyeld, hogy a selinux=1 után VAN egy szóköz, ami elválasztja egymástól a paramétereket, az i915. után viszont nem kell.
Ja, én kivenném a nomodeset
-et.