Kutyó
Persze, meg lehet próbálni akár forrásból megpróbálni lefordítani a mai rendszerhez, aztán vagy összejön vagy nem.
Ez egy nagyon régi hardver, idővel kieshet a támogatott eszközök köréből.
Az hogy valami annak idején Win XP vagy Win 7 alól ment, egyáltalán nem azt jelenti, hogy menne ma is Win 12 alól.
Ugyanígy van ez a Linuxokkal is.
Korabeli eszközhöz korabeli rendszer. Ez is egy jó hozzáállás lehet.
Amikor még nem is volt hozzá linuxos meghajtó, én úgy használtam ezt a nyomtatót, hogy virtuális gépre feltettem egy XP-t, arra ennek a nyominak a driverét. A gazda és a vendégrendszer között megosztottam egy mappát. Ha valamit nyomtatni óhajtottam, akkor azt bedobtam ebbe a könyvtárba, indítottam az XP-t és kinyomtattam. Most hogy esetleg már nincs hozzá linuxos driver, ezt a módszert újra elő lehetne szedni. A VirtualBoxba telepített XP egy mai gépnek meg se kottyan, egy processzormaggal és 512 MB RAM-mal is simán megcsinálja szerintem a nyomtatást. Vagy egy Ubuntu 16.04 is jó választás lehet egy ilyen felállásnál, azzal még ment ez a nyomi tutira.
Írok mást is. Ez is ezen az elméleten alapul.
Van egy szintén nagyon régi szkennerem. Először még XP és Win7 alól használtam, aztán megcsapott a pingvin szele és egy jó ideig vitézkedtem vele a különböző Ubuntuk alól.
Utoljára az Ubuntu 18.04 alól használtam, aztán polcra került.
Mostanság előkotortam, de az akkori leírásokat követve nem tudtam működésre bírni Linux Mint 22.1 alól.
Feldobtam virtuális gépre egy Ubuntu 18.04-et, ott szépen ketyeg. Csináltam egy közös mappát a gazda- és a vendégrendszer számára. Kint van a panelen az Ubuntu 18.04 indítóikonja. Ha szkennelni óhajtok, csak rákattintok, pár másodperc és harcra kész a 18.04. Beszkennelem amit kell a közös mappába, aztán már dolgozhatok is vele a gazdarendszer alól, a vendégrendszert le lehet állítani.
Az ilyen vendégrendszereknek nem kell internetkapcsolat, nem kell őket frissíteni sem, csak az adott célfeladatra vannak használva.
Igazából nincs nagy különbség aközött, hogy egy valamilyen szoftvert indítok, vagy egy VirtualBoxba telepített kis erőforrás-igényű vendégrendszert. Végeredményben ez is egy program a nyomtatáshoz (vagy a szkenneléshez) meg az is.