decoatiÜdv mindenkinek!
Én teljesen vakon használom az ubuntu 9.10-et. Az orka képernyőolvasóval szinte mindent el tudok végezni, amit windowsban is tudtam. Mindössze annyi a külömbség, hogy az ubuntu önállóságot adott, ugyanis ha telepíteni szeretnék egy-egy új kiadást, akkor az is megtehetem látó ember segítsége nélkül. Ami azért nem elhanyagolható, főleg, ha épp nincs olyan ember a környezetemben, aki ráérne nekem segíteni újrarakni a rendszert. Hogy bugok vannak? Már több, mint 2 éve olvasom az ubuntu.hu-n a blogokat, és a külömböző új fórumtémákat. Sokan írjátok, hogy ez meg az nem megy. De nem hiszem, hogy túl sokszor fordult volna elő veletek, hogy nem tudtátok volna, hogy mi történik a gépetekkel. Ugyanis a képernyőolvasó a legtöbb ubuntuban elég sokszor kilép magától, elhallgat a felolvasás, és ilyenkor, ha nincs semmi látásod, mit csinálsz? Vagy megkéred az asszonyt, hogy "Gyere már, segíts, nem tudom mi történik!" vagy kimérgelődöd magad, veszel egy nagy levegőt, és nekiállsz olvasgatni a problémádra. Persze nem tudok ezekkel a gondokkal olyan sok helyre menni, mert nincs olyan sok fórum, mint azokra, amik esetleg nálatok előfordulhatnak. Ugyanis hála az égnek, látó emberekből még mindig több van, mint látássérültből. A megoldás az, hogy beüzemel az ember egy konzolos képernyőolvasót, hogy amikor megnyomom a ctrl+alt+f1-gyet, akkor is tudjam, mi történik. Igen ám, de ez már nehezebb, mert ha szépen akarok modult hozzáadni a kernelhez, ami a képernyőolvasásért felelős, akkor sudo apt-get install speakup-source, module-assistant feltelepít, speakup-modules-2.6.31-15-generic csomag legyártat, mert nincs az ubuntu tárolóiban. Szóval annyit elértem, hogy már nem vagyok akkor sem meglőve, ha gnome-ban elszáll valamit. De arra is rájöttem, hogy a 9.10-es orka képernyőolvasónak egy speech-dispatcher nevű összetevője fagy ki mindig, amikor nincs képernyő felolvasás. Ezért rendszer/beállítások/gyorsbillentyűknél csináltam egy új billentyűtársítást, aminek hatására billentyűparancsra akkor is vissza tudom hozni az orkát, ha nincs beszédtámogatásom. Így már minden elviselhető. A másik gond, hogy nincs szépen érthető beszédhang linuxra, ami magyarul is tudna. Ott az espeak, de ahhoz nagyon hozzá kell szokni. De erre is kénytelen vagyok, mert még mindig inkább ezt az áldozatot hozom meg az önállóságom érdekében.
De kaptam az új 9.10-től akadálymentes bejelentkezést, ugyanis már az is gondot okozhat, hogy a rendszer indulásánál mikor add meg a felhasználóneved és jelszavad. Persze ezt is meg lehet oldani, de az orka képernyőolvasó az új gdm-nek köszönhetően, amivel természetesen vannak még gondok, hiszen nagyon átalakították, fel tudja olvasni a bejelentkező képernyő. Szóval azért, hogy rendesen tudjak ubuntuzni, legjobb, ha megtanulok live cd-t testreszabni, hogy a feltelepített rendszeren már minden kézre álljon, ahogy az egy vak embernek szükséges. Megtanultam ppa tárolót használni, hogy a legdühítőbb hibákat kijavíthassam magam, és barátaim rendszerén egyaránt. Sok a nyűglődés, de legalább működik rendesen minden, és a sok kellemetlenség ellenére, önállóbb vagyok, mint windowsban voltam bármikor is. Bár ehhez sokkal többet kell dolgoznom, mint egy átlag ubuntu felhasználónak, de még így is megéri! Hogy mikor fogják javítani ezeket az ismert akadálymentesítési hibákat? Nem tudom, de igyekszem megoldani őket, mert a problémák ellenére is nagyon szeretem a linuxomat, legyen az archlinux, debian, ubuntu, vagy bármi más. Arról még nem is beszéltem, hogy nem tehetem meg, hogy egy fél éves kiadást kihagyok, mert az akadálymentesítési technológiák annyira rohamosan fejlődnek, és annyira szükségesek is, hogy kénytelen vagyok fél évente az aktuális ubuntu bajaira megoldást keresni, kísérletezgetni a jobb használhatóság érdekében, megfelelő live cd-t legyártani, és végre használatba venni az épp legújabb rendszert. Arra kérlek benneteket, hogy amikor legjobban el vagytok keseredve, és szidjátok az ubuntut, gondoljatok arra, hogy más örülne, ha csak tizedannyi lehetősége lenne választani, mint amennyi nektek van. Én nem használhatok kde-t, xfce-t, vagy bármi más ablakkezelőt, csak gnome-ot. A legtöbb disztribúció sem elég akadálymentes ahhoz, hogy megfelelő önállóságot biztosítson számomra, szóval marad az ubuntu minden jó, vagy épp aktuálisan rossz tulajdonságával, és mondogatom magamnak, hogy majd javítani fogják...
Köszönöm a türelmet azoknak, akik végigolvasták hosszúra nyúlt hozzászólásomat, de olvasgatva az előttem szólókat, muszáj volt írnom...
Minden jót!
Norbi