klt Ennek mi köze van a portoláshoz?
Egy szabadalomnak elvileg mindenhez köze van, ami a felhasználása. Gondolom a konkrét eset dönti el, mit lehet, meg mit nem. Tudni nem tudom, de simán el tudom képzelni.
klt El sem tudom képzelni, mi lehet ilyesmi?
A legegyszerűbbek pl. a CAM szoftverek. Ezernyi helyen alkalmazzák azokat, de egy laborban használnak a célnak megfelelőből 1-2 licencet. Ilyen labor meg egy szervezetben általában egy van. Azért a 2 példányért biztosan senki sem fog külön fejleszteni.
És igazából még a felhasználónak sem éri meg minden egyedi, pár licences szoftver miatt lobbizni. Hiszen eleve adott neki szükséges munkaeszköz, a támogatás és a kiképzett munkaerő. Ezek külső, üzleti szoftverek, ha kikényszeríti a cserét, annak is legalább ugyanannyi lenne a licencelése. Csak azért a néhány megmaradó Windows-os gépért érdemes ekkora projektbe bárkinek is belekezdeni?
Az OS, Office, hálózati menedzsment tiszta sor, a tömegesen használt pénzügyi, számviteli, nyilvántartó, stb. szoftverek megint csak esélyesek.
A kismillió, alacsony számban használt eszköz és szoftver esetén meg nem tudom. Ha maradnak, akkor nem lenne sikeres az átállás?